BAHAN-BAHAN ULAM:
-kacang panjang
-timun
-tauge
-pucuk janggus/putat
- bunga kantan
- cabai burung/cili padi (kalau kuah buat x pedas)
-lain-lain ulam yg disukai...
BAHAN-BAHAN KUAH:
- 4 labu bawang besar(*)
- 1 labu bawang putih (*)
- 1 inci halia (*)
- 1 inci lengkuas (*)
- 1inci kunyit hidup (*)
- 2 sudu besar rempah kari ikan
- 2 batang serai (yg lebih nnti ketuk masuk dlm kuah)
-cili padi/cabai burung (laksa siam ni kena pedas, xnak pedas letak sikit je)(*)
-cabai kering ( dalam 10 tangkai)(*)
- belacan ikut suka(*)
- ikan sardin/selayang rebus isi & tulang kisar mcm nk buat kuah laksa biasa tu..(*)
-santan 1/2 kilo ( ikut citarasa lemak masing2)
- asam keping
- laksa kering halus ( laksa siam ni kena yang halus ye baru ada aura siam dia tu) tp kalau takda laksa yang biasa pun boleh...(gambar ada disertakan)
CARA-CARA MASAK:
1. Semua bahan bertanda (*) dikisar.
2. Panaskan minyak dan tumis semua sekali bahan kisar tadi hingga naik minyak.
3. Masukkan air rebusan ikan tadi
4. Kemudian, masukkn isi ikan rebus yang dah siap dikisar.
5. Masukkan bunga kantan
6. Tunggu hingga kuah mendidih dan masukkan santan, asam keping & serai yg diketuk, kacau perlahan2 supaya santan tidak berketul.
7. Akhir sekali perasakan kuah anda ikut selera masing- masing. Kak watie tambah garam, sedikit aji no moto dan serbuk pati ayam/ikan bilis.
8. Siap untuk santapan...senang ja kan.
Selamat mencuba.
Credit : Asmawati mohd Shukor
No comments:
Post a Comment